Internet is de vleesgeworden progressie

Geplaatst 2011-06-27 12:58:27 om

Het is 2011, het is de moderne tijd en het is het einde voor de oude browser Internet Explorer 6. Volgens Microsoft gebruikt wereldwijd minder dan 1% van de mensen die oude Internet Explorer 6. En Sinxoi behoort niet tot die 1%. Sterker nog, we staan vooraan als het gaat om nieuwe ontwikkelingen.

Deze wending is eigenlijk schitterend. Meestal willen wij oude cultuur bewaren, we restaureren oude huizen en hechten veel waarden aan stenen met historie. Denk aan het Colosseum in Rome, of de Piramides van Cheops, om het meteen radicaal te maken.

Maar Internet heeft geen historische waarde. Internet is eigenlijk zelf de vleesgeworden progressie. En dat heeft iets goeds. Dat komt deels door het niet kunnen zien van oude internetcultuur, als we het zo even mogen noemen. Natuurlijk blijven oude elementen hetzelfde, maar blijven experimenteren en vooruitkomen is een hulde aan het internet.

Nog belangrijker is eigenlijk de soort ‘cultuur’ dat internet is. Twee filosofen (Simmel en Cassirer)  beschreven de cultuur ooit als de stromende, zelfontplooiende cultuur in een persoon (de subjectieve cultuur) en de uiting van die cultuur in objecten, ook wel de objectieve cultuur. De objectieve cultuur zorgt weel voor inspiratie voor de stromende cultuur. Onder objecten van cultuur vallen naast dat wat je kan vastpakken ook het vasthouden van tradities en gewoontes, iets wat bijvoorbeeld conservatieve mensen graag doen. Het internet lijkt eigenlijk op de stromende rivier der ontwikkeling die alle oude objecten meesleurt en maar kijkt wat het ermee doet.

Internet is constant bezig informatievoller, nuttiger en handiger te zijn in communicatie. Dat is zijn bestaansrechts. Wie dus een oude internet explorer gebruikt, werkt tegen het bestaan van het internet. De internetfanaat gaat dan, in zekere zin, tegen jezelf te werk. Het achterblijven met de oude browser is als het achterblijven op het bestaansrecht van internet.

Het is daarom goed dat oude cultuur niet in de digitale wereld van internet bestaat. De progressie is juist een toonbeeld van hoe je als mens moet blijven vooruitdenken. Het komt aardig overeen met filosoof Kierkegaard bekende uitspraak: ,,Het is beslist waar dat het leven naar achteren moet worden begrepen. Maar ze vergeten dat het leven naar voren moet worden geleefd."

Vandaar dat Sinoxi er niet voor schuwt om zich te blijven ontwikkelen en om telkens het nieuwste van internet in zijn product aan de klant te geven. Met natuurlijk een oogje op het verleden.

Auteur: Bran Remie

Terug naar nieuwsoverzicht